Don't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect.

zondag 10 mei 2015

Recensie Domus Romane

Le Domus Romane di Palazzo Valentini


Deze meivakantie ben ik naar Rome geweest. Dat was erg leuk en we hadden ook erg mooi weer. Soms was het wel 30 graden! We hebben veel Oud-Romeinse ´attracties´bezocht, waaronder Domus RomaneDat is een oud-Romeins woonhuis dat in 2005 werd gevonden bij opgravingen in een kelder. Het ligt onder het gebouw Palazzo Valentini. Dat is gebouwd in 1585 en sinds 1870 in gebruik door de provinciale overheid van Rome. Sinds 2010 is het Domus Romane te bezichtigen voor publiek. Ik vond het bijzonder en mooi om te zien, maar wel iets te langdurig. Ik ga ook vertellen over de presentatie, prijzen en toegankelijkheid. 


Hier laten ze zien hoe de muren er vroeger uitzagen (dit was in het badhuis). 
























Het huis was rijk versierd met mozaïeken en marmeren muren en vloeren. Je loopt op glas boven de brokstukken door de vele kamers. Er is natuurlijk niet veel van overgebleven, maar het wordt zo belicht dat het lijkt alsof het nog heel is. Heel gaaf om te zien! Onze tourguy vertelde dat het huis 7 meter onder straatniveau ligt. In die 2000 jaar is er telkens wat bovenop gelegd. Vroeger was het straatniveau dus 7 meter lager. Dat vond ik wel indrukwekkend! Je loopt met een groep van 15 mensen van kamer naar kamer. Dat duurt ongeveer 1,5 uur. Ik vond het soms iets te langdurig, omdat er in het Engels over het huis verteld werd waar ik niet veel van begreep. Maar mijn ouders, die het wel begrepen, vonden dat niet. Ik had zomerkleding aan, vanwege het warme weer in Rome. Maar zo onder de grond is het wel fris. Dus ik raad aan om een vestje of iets anders mee te nemen. 

Hier lijkt het alsof de mozaïek compleet is, maar dat is niet zo. Als je goed kijkt zie je dat sommige delen er op geprojecteerd zijn. Op deze manier kun je een goede indruk krijgen van hoe het huis er vroeger uitzag.





















Hier zie je het origineel.



We vonden deze attractie op tripadvisor. Het staat op nr. 5 van 1448 dingen om te doen in Rome. Ook heeft het 5 van de 5 ´sterren´ met erg goede beoordelingen. Domus Romane kreeg ook een certificaat van uitmuntendheid. Hierdoor wisten wij dat dit te bezichtigen was, maar anders hadden wij het niet geweten. Onze hoteleigenaar wist hier ook niet van. Dus ik vind het niet zo goed aangegeven. 


Prijzen

Voor volwassen kost een kaartje €12, -
Voor ouderen boven de 65 jaar die in Rome wonen en kinderen van 6-17 jaar €8, -
Voor studenten kost een kaartje €6, -
En voor kinderen onder de 6 jaar, bezoekers met handicap + assistent en docenten die klassen begeleiden is de toegang gratis. 

Ik raad aan om een Roma-pass te kopen. Daarmee zijn de eerste 2 bezoeken aan musea gratis en voor andere musea krijg je korting. Dit hebben wij ook gedaan en konden daardoor gratis hier naar binnen. 1 Roma-pass is 3 dagen geldig voor €36, -

Wij moesten althans wel een uur wachten voordat we naar binnen mochten. Je kunt namelijk alleen met groepen onder begeleiding naar binnen. Gelukkig ligt het Palazzo Valentini in het centrum van Rome, waardoor we niet daar hoefden te wachten en het ook gemakkelijk bereikbaar is. Je kunt  ook reserveren voor €1,50 wat aan te raden was, maar wij wisten dat niet. Ook moet je opletten of je bij de Engels-groep zit. 


Conclusie

Ik vond Domus Romane erg leuk en ik raad het ook zeker aan. De doelgroep is van jong tot oud. De prijzen vind ik ook goed in verhouding met prijs-kwaliteit en is ook betaalbaar. Ik vond het een leuke ervaring en ik heb er ook van geleerd. Mijn eindcijfer voor Domus Romane is een dikke 8!

Liefs, 

Anne

Bronnen: site Domus Romanetripadvisor,  wikipedia

_____________________________________________